Kontaktne leče in spanje: zakaj ni dobro zaspati s kontaktnimi lečami?

Gotovo se vam je že zgodilo. Tako ste bili utrujeni, da ste samo padli v posteljo, kontaktne leče pa pozabili odstraniti. Ko ste se zbudili, ste verjetno opazili, da to ni bilo dobro za vaše oči. In čisto res je, saj lahko spanje s kontaktnimi lečami povzroči trajno poškodbo oči. Berite dalje za podrobnosti.

kontaktne leče v očeh fanta med spanjam, zato ga zdaj oči bolijo

Kako škodljivo je spanje s kontaktnimi lečami?

Spanje s kontaktnimi lečami predstavlja resno obremenitev za oči. Da bi razumeli razloge, poglejmo najpomembnejše lastnosti kontaktnih leč. Ko jih vstavimo v oko, jih položimo neposredno na roženico. Leče jo oblikujejo tako, da se slabovidnost kompenzira. Današnje kontaktne leče so, kar se tiče materiala in funkcionalnosti, optimalno prilagojene človeškemu očesu, tako da je kakovost življenja z lečami in udobje pri nošenju bistveno višje kot na začetku tega stoletja. Kljub temu ima veliko ljudi vedno več težav s svojimi kontaktnimi lečami. Te so pogoste zlasti takrat, ko jih nosimo predolgo. To se zgodi tudi, ko zaspimo s kontaktnimi lečami – takrat lahko umetne leče postanejo izjemna obremenitev za oči, saj povzročijo naslednje težave, opisane v nadaljevanju.

1) Pomanjkanje kisika za roženico
Roženica je najbolj zunanji sloj očesa. Njena pomembna lastnost je, da absorbira kisik iz okolja. Sodobne kontaktne leče so pri običajni uporabi zelo prepustne za kisik, vendar še vedno omejujejo oskrbo s kisikom v očesu. Če z njimi zaspite, se vsebnost kisika za nekaj ur zmanjša. To lahko povzroči zaplete.

2) Slaba hidracija
Hkrati se proizvodnja solz pri spanju s kontaktnimi lečami bistveno zmanjša, kar bodo uporabniki kontaktnih leč hitro občutili. Ko se zbudite, so oči lahko zlepljene in suhe. A pozor, nikar si ne mencajte oči, da bi preprečili ta občutek, saj lahko na ta način hitro poškodujete roženico.

3) Okužba in razmnoževanje bakterij
Čeprav med spanjem oči ostanejo zaprte, se bakterije lahko razširijo v predelu okoli oči. Toplo ozračje zaradi zaprtih vek pravzaprav celo spodbuja rast bakterij. V skrajnih primerih se lahko razvije okužba, ki lahko povzroči resne poškodbe roženice.

punca si vstavlja kontaktne leče

Kaj storiti, če ste zaspali s kontaktnimi lečami?

Če ste zaspali s kontaktnimi lečami, boste običajno takoj, ko se zbudite, opazili, da so vaše oči razdražene zaradi pomanjkanja kisika in tekočine. Pogosto lahko opazite tudi pordelost oči. Zdaj se je treba potruditi in čim bolj omiliti nastalo škodo:

  • Ne drgnite si oči, tudi če se vam to refleksno zdi najboljša rešitev.
  • Pogosto mežikajte, da spodbudite naravno proizvodnjo solz v očeh
  • Če jih imate pri roki, v oči kanite umetne solze, da jim zagotovite dodatno vlago.
  • Odprite okno, da povečate oskrbo s kisikom.
  • Takoj, ko se oči spet dobro navlažijo, previdno odstranite kontaktne leče in očesu privoščite prepotreben odmor.

Kontaktne leče in suhe oči – kakšna je povezava?

Nošenje kontaktnih leč lahko že sicer povzroči suhe oči. Da boste lažje razumeli, kako pomembno je zvečer odstraniti leče, naj razložimo mehaniko, kako ta priprava za korekcijo vida vpliva na pojav suhih oči.

Kontaktne leče ležijo na roženici, obdaja jih solzni film. Ko jih vstavimo v oko, se solzni film nahaja pred in za lečo. To pomeni, da je za lečo manj solznega filma, kot bi ga bilo sicer, če leče v oko ne bi vstavili. Če solz ni dovolj, solzni film razpade in kontaktne leče začnejo dražiti očesno površino, pa tudi veke. Težava je še hujša, če leče za oči ne ustrezajo ali so slabe kakovosti.

Zanimivo je tudi, da mehke kontaktne leče v očesu delujejo kot spužva, saj vpijajo tekočino, kar povzroči suhost očesa. Do tega pride predvsem takrat, ko leče nosite predolgo, recimo takrat, ko z njimi pomotoma zaspite. Presenetljivo prav mehke leče, ki vsebujejo velik delež vode, iz solznega filma posrkajo še posebej veliko tekočine. Do tega pride zato, ker kontaktne leče sčasoma postanejo suhe, sam material pa potrebuje visoko koncentracijo vode. Najlažje seveda je, da posrka manjkajočo tekočino iz solznega filma. Več si lahko preberete na mojeoko.si.

Če leče nosite predolgo, oči ne pridejo do prepotrebnega počitka. Priporočamo, da si vsaj en dan v tednu leč ne namestite in raje uporabljate očala.

Kapljice za oči odlično preženejo suhost in pekoč občutek v očeh

Suhost oči je tegoba sodobnega časa, v veliki meri pa so zanjo odgovorne tudi kontaktne leče, zlasti če zaspimo z njimi. Če zjutraj v očeh začutite zbadanje ali pekoč občutek, lahko v oči vkapljate kapljice proti suhosti oči in jih tako pomirite. Priporočamo, da je v kapljicah učinkovina trehaloza, ki blagodejno vpliva na oči ter lahko celo obnovi očesno površino, če je že prišlo do poškodb. Kakršne koli kapljice boste izbrali, bodite posebej pozorni, da so te brez konzervansov in da vsebujejo čim bolj naravne sestavine.

kapljice za oči

Rešitve, če pogosto zaspite z lečami

Nosite nočne leče: če pogosto zaspite s svojimi (dnevnimi) kontaktnimi lečami, vam svetujemo, da preidete na nočne leče. Te med spanjem ponoči oblikujejo zgornjo plast roženice tako, da korekcijski pripomoček podnevi pogosto sploh ni potreben. Do večera bo roženica spet dobila staro obliko, zato je treba ponoči znova vstaviti nočne leče, če želite naslednji dan preživeti brez očal in kontaktnih leč.

Nosite 24-urne leče: vredno je razmisliti o nakupu 24-urnih leč zlasti, če morate leče nositi pogosto in dolgotrajno (mogoče ste odvisni od njih pri delu ali so vam prperosto ljubše od očal). Zasnovane so tako, da so prepustne za kisik, s čimer je zagotovljena zadostna oskrba s kisikom, tudi če namerno ali nenamerno zaspite z njimi.

Opustite nošenje kontaktnih leč: to lahko storite z uporabo korekcijskih očal ali lasersko operacijo dioptrije.