6 stvari na katere morate biti pozorni, ko kupujete pametno uro

Če še nimate pametne ure in jo želite kmalu kupiti, se bo morda težko odločiti, katero pametno uro kupiti prvič, saj je na trgu toliko ponudnikov, da je na voljo veliko možnosti. S tem vodnikom lahko lažje izberete novo pametno uro, ki vam bo najbolj ustrezala.

Pametne ure so trenutno eden najbolj iskanih potrošniških izdelkov, vendar niso vse ure na trgu enake, saj ima vsaka drugačen nabor funkcij. Zato vam bomo danes pomagali ugotoviti, katere so lastnosti, na katere morate biti pozorni, ko iščete novo pametno uro.

Zaslon

Zaslon je zagotovo ključni dejavnik pri odločitvah o nakupu pametne ure. Pri vrhunskih pametnih urah, kot sta Apple in Samsung, lahko najdete zaslone OLED. Pri večini cenovno ugodnejših pametnih ur pa so uporabljeni LCD zasloni. V mnogih pametnih urah srednjega razreda, pa lahko dobite tudi zaslon AMOLED, kar je še vedno boljša izbira kot zasloni LCD. Zasloni LCD lahko nudijo slabo življenjsko dobo baterije v primerjavi z OLED ali AMOLED, ki so energetsko učinkoviti in zagotavljajo boljšo berljivost v svetlih prostorih in na prostem.

zaslon pametne ure

Operacijski sistem

Preden se posvetimo izbiri aplikacije, se morate odločiti, kateri OS pametne ure si želite imeti, kar je zelo odvisno od tega kateri telefon imate. Če imate iPhone, ki deluje na sistemu iOS, lahko izberete katero koli pametno uro, vendar najboljšo združljivost ponuja serija Apple Watch. Če imate pametni telefon Android, lahko izbirate med katero koli pametno uro razen Apple Watch, saj ni združljiva z Androidom.

Priporočamo, da kupite katero koli pametno uro, ki jo poganja Googlov WearOS, če imate pametni telefon Android, in Apple Watch, če imate iPhone. Ta nastavitev bo zagotovila maksimalno združljivost in minimalno kolcanje. Po drugi strani pa številne znamke, kot sta Garmin in Fitbit ponujajo naprave, ki so združljive s številnimi znamkami naprav, ne glede na OS.

Večina ostalih ur, ki se ne prodajajo pod priznanimi blagovnimi znamkami, naj bi bila združljiva z večino pametnih telefonov, vendar pa se je pred nakupom vseeno dobro pozanimati o tem. Nekatere ure, tudi ne tako poznanih blagovnih znamk, kot je na primer znamka Chameleon, imajo sedaj tudi že meni v Slovenščini. Zato se je vredno pozanimati ali ima ura, ki jo želite kupiti meni v slovenskem jeziku, seveda če vam je to pomembno. 

Oglejte si predstavitev ene izmed pametnih ur Chameleon tukaj:

https://youtube.com/shorts/FeJs4c1gNDE?si=0jN_chfPbfyfFRGH

Izbira aplikacij

Kategorija pametnih ur dozoreva in nekateri modeli imajo zdaj na stotine ali celo tisoče aplikacij.

Apple Watch ima najbolj zaokrožen seznam aplikacij doslej, z več kot 20.000 na voljo, vključno z ESPN, MapMyRun, Uber in celo Rosetta Stone. Naredite lahko vse, od upravljanja luči Philips Hue (in vseh drugih najboljših naprav za pametni dom) do naročila kosila s Seamless. Obstaja posebna trgovina Apple Watch App Store za namestitev teh aplikacij v aplikacijo Apple Watch za iOS.

Googlov Wear OS ima tudi na tisoče aplikacij, optimiziranih za njegovo platformo. Aplikacije namestite neposredno na samo uro, namesto da bi morali najprej pregledati svoj pametni telefon. Wear OS ima veliko enakih aplikacij kot watchOS, vključno z Lyftom, ki vam omogoča načrtovanje vožnje, in WhatsApp, ki vam omogoča odgovarjanje na sporočila z glasom.

Nekatere aplikacije za pametne ure so prevedene tudi v Slovenščino, zato ste lahko ob nakupu izbirčni tudi glede tega. Če vam je to pomembno, se pred nakupom pozanimajte ali ima pametna ura aplikacijo v slovenskem jeziku.

Oblika ure in personalizacija

Boljše pametne ure ponujajo veliko izbiro paščkov in možnost, da jih zamenjate. To je pomembno, če želite prilagoditi videz svoje naprave. Večina današnjih pametnih ur ponuja veliko možnosti prilagajanja pred nakupom. Izberete lahko na primer barvo paščka, material, barvo okvirja, kot tudi velikost pametne ure. Ne pozabite, da udobje veliko šteje, prav tako enostavnost, s katero lahko uro pritrdite na zapestje. Vsekakor se je pametno izogniti kakršnim koli pametnim uram z okornimi zaponkami, ki zahtevajo preveč sile za odpiranje in zapiranje. Na srečo pride večina novih pametni ur z univerzalnimi pasovi za ure, s standardno zaponko. Vedno več pametnih ur ima zdaj okrogle zaslone, zaradi česar so videti bolj kot tradicionalna ura. Na trgu so se pojavile tudi že hibridne ure, ki izgledajo kot klasična pametna ura z analognimi kazalci, v resnici pa je ura pametna in jo lahko povežemo na telefon, ter uporabljamo številne funkcije ki jih ponuja.

personalizacija pametne ure

Življenjska doba baterije

Pri nakupu pametne ure, se je treba zavedati, da bo tako kot ostale tehnične pripomočke, tudi pametno uro potrebno polniti na vsake toliko časa. Vprašanje, ki si ga je na tem mestu potrebno zastaviti, je: »Na koliko dni smo pripravljeni polniti pametno uro?« Da bi pametna ura ves dan spremljala vaše korake, utrip srca, zdravje, spanec in porabljene kalorije, hkrati pa še prikazovala obvestila v živo – potrebuje dolgo življenjsko dobo baterije.

Če ima ura vgrajen GPS, bodite pozorni tudi na to, da pogledate, koliko časa deluje ura s prižganim GPS-om, saj je ta čas veliko krajši od delovanja ure brez vključenega GPS-a. To pride prav predvsem športnikom, ki si beležijo daljše športne aktivnosti, saj lahko nekatere ure brez vključenega GPS-a zdržijo nekaj dni, z vključenim GPS-om pa samo nekaj ur. Tako zdaj baterija postala ključna konkurenčna točka za mnoga podjetja, saj veliko vlagajo v raziskave in razvoj za izdelavo ur, ki bi zdržale čim dlje.

Če želite uporabljati funkcijo za sledenje spanju, je bistveno, da ima pametna ura dovolj baterije, da zajame celotno obdobje spanja. V nasprotnem primeru bi se morali ukvarjati s pogostim polnjenjem, kar bi lahko bilo moteče. S poznavanjem življenjske dobe baterije lahko bolje ocenite, kako bo vaša pametna ura delovala v prihodnosti. Z novimi posodobitvami programske opreme in funkcijami, ki zahtevajo več energije, se lahko življenjska doba baterije skrajša, zato je pomembno, da razmislite o prihodnjem delovanju ure. 

baterija pametne ure

Prav tako daljša življenjska doba baterije prispeva k zmanjšanju e-odpadkov, saj se baterija manj pogosto zamenjuje ali odstranjuje, kar je pozitiven prispevek k okolju.

Tako je zdaj baterija postala ključna konkurenčna točka za mnoga podjetja, saj veliko vlagajo v raziskave in razvoj za izdelavo ur, ki bi zdržale čim dlje.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Funkcije

Ključni vidik za številne uporabnike pri izbiri pametnih ur so funkcije, ki vam pomagajo spremljati športne aktivnosti in zdravstveno stanje skozi ves dan. Ne glede na to, ali gre za izračun vadbe v telovadnici z razčlenitvijo porabljenih kalorij, ki vam pomaga pri motivaciji, ali preprosto nastavitev cilja za dnevne korake – možnosti je neskončno. Večina pametnih ur vam nudi popolno analizo vašega dnevnega srčnega utripa, ravni stresa, vzorca spanja in več. Če pa si želite kakšno specifično funkcijo, kot je na primer merjenje telesne temperature, pa se je treba pred nakupom pozanimati, če ta pametna ura to ima.

Sedaj, ko ste izbrali glavne značilnosti vaše bodoče pametne ure, se je potrebno odločiti le še koliko denarja ste pripravljeni odšteti za vašo novo pametno napravo. Nizkocenovne pametne ure, lahko dobite že za ceno okrog 50€, večina pametnih ur znanih blagovnih znamk, pa bo stala več kot 150€, odvisno od funkcij in dodatkov. Vaša končna odločite izbire bo temeljila na tem, katera kombinacija oblike in funkcije je najboljša za vaš proračun.

Tukaj pa je nekaj dodatnih informacij, ki jih lahko najdete v tem članku: Kakšen pašček za pametno uro izbrati, silikonski ali kovinski?

Zaključek

V zaključku članka “6 stvari, na katere morate biti pozorni, ko kupujete pametno uro” je jasno, da je nakup pametne ure lahko precej zahteven, a hkrati nagrajujoč proces. Pametne ure so postale nepogrešljiv dodatek v našem vsakdanjem življenju, saj omogočajo številne uporabne funkcije, od sledenja zdravju do obveščanja o sporočilih in dogodkih. Kljub temu pa je pomembno, da se odločimo za pravo uro, ki bo ustrezala našim potrebam in življenjskemu slogu.

V članku smo podrobno preučili šest ključnih vidikov, na katere morate biti pozorni pri izbiri pametne ure. Raziskali smo, kako pomembno je upoštevati svoje potrebe in cilje ter kako vpliva na izbiro pametne ure. Prav tako smo poudarili, da je izbira pravega operacijskega sistema ključnega pomena, saj vpliva na združljivost in uporabnost ure v vašem ekosistemu.

Omenili smo tudi pomembnost oblikovnih in estetskih vidikov, saj želimo, da pametna ura ne le deluje dobro, temveč tudi izgleda privlačno. Hkrati smo opozorili na pomembnost preverjanja trajnosti in odpornosti ure, saj si želimo, da bo ta dolgotrajna naložba.

Nadalje smo obravnavali ključne značilnosti, kot so senzorji in funkcije sledenja zdravju, ki so postale osrednji del pametnih ur. Prav tako smo poudarili, kako pomembno je preveriti kompatibilnost z mobilnim telefonom, saj to vpliva na uporabniško izkušnjo.

Na koncu smo opozorili, da je treba pozorno spremljati ceno pametne ure in preveriti vse dodatne stroške, kot so nadomestni trakovi in pripomočki. Vsekakor je pametna ura lahko odličen dodatek k vašemu življenju, če ste pozorni na vse nianse in skrbno izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. S pravilno izbiro bo pametna ura postala zvest pomočnik pri vaših vsakodnevnih opravilih, hkrati pa vam bo omogočila, da ostanete povezani in zdravi. Ne pozabite, da je nakup pametne ure investicija v vaše življenje, zato bodite pozorni in premišljeni pri svoji odločitvi.

Preberite si še:

Viri:

  1. https://www.gsmarena.com/
  2. https://www.apple.com/
  3. https://wearos.google.com/