Streha in menjava stare za novo

V spodnjem zapisu bomo malce modrovali na temo Streha in menjava stare za novo.

Streha – pomemben del vsake zgradbe

Razširjena modrost starih in izkušenih gradbenih mačkov pravi, da so temelji in streha najpomembnejši dve stvari pri vsaki zgradbi. Temelji seveda omogočajo, da objekt stoji, streha, pa naj bo le ta izdelana iz opečne, kovinske ali pa steklene strešne kritine,  pa ima druge pomembne naloge. Predvsem je njena naloga, da objekt varuje pred vremenskimi vplivi, dežjem, vetrom, snegom, točo, hkrati pa zadržuje toploto in tako zagotavlja udobno bivalno udobje.

Da je vse tako kot mora biti, pa moramo biti previdni kakšno streho bomo izbrali, kašen bo njen naklon, kakšne vrste streha bo, dobro moramo premisliti tudi, kakšna bo kritina na strehi.  Seveda pa je pomembna tudi estetika, saj strehe ne menjavamo vsaki dve leti, ampak se to mrda zgodi dvakrat ali trikrat v življenju.

Streha in menjava stare za novo

Ko se odločamo za menjavo strehe, moramo preveriti kar nekaj zadev. Starejše strehe skoraj da niso imele urejenega prezračevanja in izolacije, zato je to skoraj prva stvar, ki jo moramo urediti pri novi strehi.

Če je poskrbljeno, da je streha prezračevana in dobro izolirana, se s tem podaljša njena življenjska doba, hkrati pa se zmanjšajo tudi stroški povezani z ogrevanjem objekta.

Ko se streha prenavlja je potrebno preveriti tudi ostrešje. Če se odločite za strešno kritino iz kovine, lahko le to montirate na že obstoječe ostrešje, saj je kovinska kritina zelo lahka. Hkrati pa je pločevinasta streha ognjevarna, odporna proti potresom in UV žarkom, poleg tega pa je odporna na močan veter, dež in točo.

Streha in menjava stare za novo

Ob prekrivanju potrebujemo …

Če ste se odločili za celovito prenovo strehe, torej ne boste samo zamenjali strešne kritine, ampak menjali tudi obstoječe ostrešje, poleg tega pa  še dvignili streho, in dodali kakšno strešno okno,  bo treba najprej pridobiti lokacijsko in gradbeno dovoljenje.

V takšnem primeru gre namreč za obsežen poseg v funkcionalnost in sam videz objekta, zato zgolj priglasitev del ne zadostuje.

Enako strešno kritino, kot jo uporabimo na svojem bivalnem objektu, običajno uporabimo tudi za svoj kovinski ali leseni nadstrešek, pri terasah, pergolah in za zimske vrtove pa se praviloma uporabi polikarbonatna ali pa steklena strešna kritina. Za izdelavo steklene strehe se uporabi steklo, ki se, zaradi varnosti, obdela po posebnem postopku, enako kot tudi steklo, iz katerega se izdelujejo steklena nihajna in drsna vrata, steklene kabine za prhanje in kuhinjska stekla.

Oznake besedila: Streha in menjava stare za novo