Simbolni pomen, ki ga izraža vaš šopek rož

Šopek rož nas spremlja ob vseh pomembnih življenjskih dogodkih in verjetno ste se že kdaj vprašali, kakšen je njegov pomen. 🌹

 

Ponavadi izraža ljubezen in naklonjenost. Šopek rož Sanjski šopek je darilo za vse priložnosti, ki je pravzaprav več kot “le” šopek. Je zgodba in je sporočilo. Da boste naslednjič točno vedeli, kakšen šopek rož podariti, vam v nadaljevanju predstavljamo pomen različnih šopkov cvetja. 

 

sopek-roz
Šopek rož je eno od najbolj razširjenih daril na svetu. Pa veste, kakšen je pravi pomen posameznega šopka?

 

Šopek rož iz vrtnic 

 

Največ šopkov rož na svetu sestavljajo vrtnice. Lahko rečemo, da so vrtnice kraljice med rožami, najbolj znane in z globokim simbolnim pomenom. So lepe, očarljive in nekoliko skrivnostne. 🌹  Poznamo na stotine različnih vrst vrtnic, zato vam v nadaljevanju predstavljamo le najbolj pogoste.

 

Prvi simbolni pomen šopka vrtnic, ki vam pade na pamet, je zagotovo ljubezenski. Seveda imate prav. Samo v Ameriki npr. za valentinovo prodajo preko 250 milijonov vrtnic. Največ rdečih, saj rdeče vrtnice simbolizirajo partnersko, romantično ljubezen. 

 

sopek-rdecih-vrtnic
Pomen, ki ga v hipu prepozna prav vsak: Rdeče vrtnice, ki simbolizirajo ljubezen.

 

 

A kot pri vseh šopkih cvetja je tudi pri vrtnicah pomembna njihova barva. Rdeča je “rezervirana” za zaljubljence ❤️, druge barve pa imajo povsem različne pomene: Rumen šopek vrtnic simbolizira prijateljstvo in kolegialnost, bel nedolžnost, šopek teh rož v rožnati barvi pa zadovoljstvo in veselje. 

Simbolni pomen šopka rož iz tulipanov

 

Tulipane danes povezujemo z Nizozemsko, čeprav jih v Evropi poznamo šele od 17. stoletja naprej. A ne glede na to, so danes šopki rož iz tulipanov izjemno priljubljeni. Cvetijo v pomladnem času in lahko rečemo, da so tulipani pravzaprav simbol pomladi. 🌷

In prav takšen je tudi njihov pomen. Če vam nekdo podari šopek tulipanov, vam sporoča nekaj veselega, igrivega, mladostnega. Tudi pri teh šopkih rož je poleg same vrste pomembna tudi barva. 

 

Rdeči tulipani predstavljajo alternativo vrtnicam, saj izražajo ljubezen.

→ Šopki rož iz tulipanov v roza barvi prenašajo pozitivna sporočila in so najpogosteje rezervirani za družinske člane. 

→ Šopek rož iz rumenih tulipanov je običajno namenjen prijateljem ali sodelavcem. Rumena barva namreč ne izraža velike intimnosti, vseeno pa deluje prijetno in optimistično. 

Vijolični tulipani veljajo za kraljevske. Odlična izbira za posebno osebo z močnim karakterjem! 

 

Šopek rož kot opravičilo

 

Zanimivost: Pogosto šopek cvetja podarjamo tudi kot opravičilo. In če želimo izbrati najbolj primeren šopek za opravičilo, je to zagotovo šopek iz tulipanov. 

 

Šopek cvetja iz nageljnov

 

sopek-nageljnov
Unikatni cvetovi nageljnov nosijo različna sporočila, zadnje čase pa so šopki rož iz nageljnov vedno bolj priljubljeni za poroko.

 

Nagelj je globoko zasidran v slovenski kulturi. Gorenjski nagelj že stoletja predstavlja ljubezen, ponos in posebno moč. V preteklosti je bil nagelj simbol delavstva, ki so si nageljnov cvet nadeli za praznik dela. Predvsem na Gorenjskem nagelj še danes krasi mnoge hiše, bodisi na balkonih, ali pa kot poslikava na fasadi. 

 

Šopki rož iz nageljnov so zelo priljubljeni za poroko (govorimo o nežnih barvah, od belih do svetlih odtenkov rožnate). Ostala sporočila, ki jih sporočamo s šopkom rož iz nageljnov:

 

Izraz ljubezni do mame. Zato so roza nageljni zelo pogosto darilo za materinski dan ali kakšen drug osebni praznik naših mater.

Ko nekomu zaželiš “Srečno!” so najboljša izbira šopki rož iz belih nageljnov. Takšno darilo lahko poklonimo nekomu pred izpitom ali kakšnim drugim pomembnim dogodkom, kjer se mora dobro odrezati.

Dokaz globokega oboževanja. Šopek cvetja iz rdečih nageljnov na unikaten način sporoča, da nekoga obožujete. A nikar ga ne podarite prehitro, saj je njegova simbolika res močna. 

 

Kaj pomenijo sončnice?

 

Pozno avgusta začnejo cveteti sončnice. Čudovite rumene sončnice lepšajo pokrajino in obračajo glave proti soncu. Stoletja so navdih za umetnike, nam pa jemljejo dih njihovi unikatni cvetovi. 🌻 🌻 🌻 

 

Kot pove že ime samo – sončnica je roža, ki prinaša sonce. So torej primerne za vse priložnosti? Ne, ob bolj žalostnih dogodkih se jim raje izognite. Nadvse primerne so za vesele dogodke, kot so razna praznovanja, valete, obletnice. So tudi lepo darilo, s katerim lahko nekoga presenetite “kar tako,” brez posebnega razloga.

 

Ob koncu naj opozorimo še na eno stvar. Pri izbiri šopka rož je vsekakor pomembna njihova vrsta in barva, a previdno pri izbiri velikosti. Tu je pravilo preprosto: Bolj pomembna priložnost, večji šopek in obratno. Preprosto, kajne? Za še več navdiha pa si oglejte Instagram Sanjski šopek.