Čiščenje pralnega stroja

Čiščenje pralnega stroja

Čiščenje pralnega stroja je za življenjsko dobo in za kvaliteto pranja perila zelo pomembno. Če pralnega stroja ne čistite in vzdržujete redno, lahko pride do neprijetnega vonja, do prisotnosti mikrobov, do razvoja bakterij in plesni. Zmotno je mišljenje, da uporaba detergenta za pranje perila hkrati očisti tudi pralni stroj. Pralni stroj iz pranja lahko pobere vse vrste umazanije, bakterije, plesni in ostanke pralnih praškov.

Ena od težav nerednega čiščenja se lahko pokaže tudi v obliki črnih madežev ali celo koščkov, ki se pojavijo na površini oblačil, ki bi morale biti oprane, ko jih poberemo iz pralnega stroja. Če imamo srečo, so to samo koščki robčka ali papirja, ki smo ga pozabili v žepu. Lahko pa se izkaže tudi, da je to umazanija, ki se nakopiči za gumijastimi tesnili v bobnu. Utor za tesnilno gumo se prekrije s črno plesnijo ali pa se tam nalagajo ostanki detergentov.

Preberite si nekaj nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati za čiščenje in vzdrževanje pralnega stroja, da ohranite čistost stroja na visokem nivoju in bo pralni stroj deloval tako kot se od njega pričakuje.

Čiščenje pralnega stroja [In kaj je potrebno preveriti ob vsakem pranju]

Ko v stroj vstavljate oblačila, preverite, da so vsi žepi prazni. Odstranite vse kovance, robčke in ključe, saj njihovo poskakovanje po bobnu za stroj ni dobro.

Ko je program pranja zaključen in ste iz stroja pobrali perilo, še enkrat preverite, da je boben res prazen. Če ste v njem pozabili kakšen kos perila, lahko iz bobna začne smrdeti po vlagi in v bobnu lahko povzroči celo nastanek rje. Vrata stroja pustite odprta, da zmanjšate vlažne in tople pogoje za razvoj mikrobov. Obrišite tesnila vrat – odstranite plesen in ostanke detergenta.

Če stroj ni pravilno uravnotežen in poskakuje po prostoru, ga dajte v ravnotežje z vodno tehtnico in privijanjem oziroma odvijanjem nog. Pomembno je, da v stroju hkrati perete manjše in večje kose oblačil. Ne vstavljajte samo posteljnine ali samo brisač, ampak dodajte tudi manjše kose perila.

Čiščenje pralnega stroja [kaj je potrebno očistiti enkrat na mesec]

Če perilo večkrat perete pri nizkih temperaturah, kar je v sodobnih gospodinjstvih najbolj pogosta praksa, potem nekatere bakterije lahko preživijo.  Enkrat mesečno zaženite cikel s praznim bobnom pri najvišji temperaturi in z najdaljšim programom pranja. Obloge plesni na tesnilih vratih in na drugih površinah obrišite z vročo milnico ali belim kisom in z mehko krpo. Očistite filter črpalke, ki se po navadi nahaja na spodnjem delu stroja in preverite filter na dovodni cevi. Zamašen filter na dovodu namreč lahko zmanjša dotok vode v pralni stroj.

Nasveti za temeljito čiščenje pralnega stroja [Občasno – oziroma po potrebi]

Čiščenje tesnila na vratih pralnega stroja

Vzemite brisačo in jo namočite v belem kisu. Namestite jo v odprtino za tesnilo in jo eno uro pustite, da kis uniči plesen in maščobe ter razkuži odprtino. Po eni uri brisače odstranite. Preostalo umazanijo, ki se je nabrala za tesnilom, kot so lasje, pesek, ostanki tekstilnih vlaken čim bolje očistite. Za dostop do vseh kotičkov lahko uporabite staro zobno ščetko.

Stare brisače za odstranjevanje neprijetnega vonja in vodnega kamna

Kis in soda bikarbona
Kis in soda bikarbona

Brisače ali stare krpe temeljito namočite v belem kisu in jih položite v boben pralnega stroja. V bobnu juh pustite nekaj ur, da je dosežen maksimalni učinek. Nato brisače odstranite iz bobna in pripravite sodo bikarbono in kis.

Dodajte kis in sodo bikarbono

Režo za mehčalec napolnite z belim kisom, v predal za detergent pa vsujte polovico skodelice sode bikarbone. Namesto kisa lahko uporabite tudi citronsko kislino, ki je še nekoliko močnejša. Njena uporaba se priporoča za najbolj umazane ali zelo stare pralne stroje. Stroj nastavite na najvišjo možno temperaturo pranja ter zaženite cikel s praznim pralnim strojem brez perila. Sodo bikarbono lahko tudi zmešate s toplo vodo in jo ulijete direktno v boben pralnega stroja. Nekateri proizvajalci priporočajo, da se v boben stroja vstavi kar 2 tableti za pomivalni stroj, medtem ko drugi (npr. Bosch) to močno odsvetujejo.  Tablete za pomivanje posode s pomivalnim strojem imajo prav tako zelo visok učinek čiščenja. Za njihovo uporabo v vašem pralnem stroju pa se prej raje pozanimajte.

Pustite, da cikel opere do konca

Filter črpalke - čiščenje pralnega stroja
Filter črpalke pralnega stroja

Med pranjem je zelo verjetno, da se bo voda v bobnu precej penila, saj se v stroju čistijo ostanki detergentov iz predhodnih pranj. Medtem, ko čakate, da se zaključi program pranja, lahko s krpo, ki ste jo namočili v kisu obrišite zunanjost pralnega stroja. Obrišite sprednji del, kjer je boben ter ohišje iz obeh strani. Čiščenje zadaj se priporoča samo pri izklopljenem pralnem stroju.

Zaženite še en cikel pranja

Zaženite še en cikel prav tako pri najvišji možni temperaturi in pri najdaljšem programu pranja. Dodate lahko tudi nekaj belega kisa, da se očistijo ostanki, ki so ostali po prvem pranju. Ko se konča drugi cikel pranja, pustite vrata pralnega stroja odprta, da se notranjost posuši in prepreči nastanek plesni.

Očistite filter

Filter ima funkcijo zaščite črpalke pralnega stroja. Ustaviti mora vse ostanke tesnilnih vlaken, kovance, pozabljene robčke in ostalo umazanijo. To pomeni, da je je leglo neprijetnih vonjav in bakterij ter mikrobov, ki se razvijajo v toplem in vlažnem okolju. Neprijetne vonjave prodrejo tudi v boben pralnega stroja in perilo, ki je v njem se jih lahko navzame.

Rešitev? Filter redno čistite, odstranite ostanke tekstilnih vlaken in umazanijo, ki se nabere v notranjosti. Filter pralnega stroja je običajno nameščen na spodnjem delu stroja. Do njega pridete tako, da z izvijačem odprete majhna vratca. Ker je na trgu več proizvajalcev in modelov, preverite uporabniški priročnik, če niste prepričani kje se filter nahaja.

Preden filter izvlečete, na tla postavite posodo ali pa vsaj suho krpo, saj bo iz filtra in iz ležišča odtekla voda. Filter izvlecite in ga temeljito očistite z zobno ščetko ali

Predal za detergent-čiščenje pralnega stroja
Predal za detergent

podobnim predmetom, ki je dovolj tanek, da doseže vse kotičke.  Vzemite brisačo, namočeno v kis in obrišite notranjost prostora, kjer je nameščen filter. Očiščen filter namestite nazaj.

Očistite posodo za doziranje detergenta

Če je možno, odstranite snemljivi del in ga namočite v mešanici kisa in vode. Če niste prepričani kako odstraniti predal, poglejte v uporabniški priročnik. Ne pozabite očistiti tudi ležišča, kjer je predal nameščen. Uporabite staro zobno ščetko in poizkusite doseči in očistiti vse kotičke.

Zaključek

Marsikateri sodobni pralni stroj imajo že vgrajen program za čiščenje pralnega stroja. Pri starejših pralnih strojih ali pa pri novejših vstopnih modelih je priporočljivo, da to izvajamo sami. Uporabimo lahko bodisi povsem naravna sredstva za čiščenje kot so opisana v tem članku, bodisi sredstva, ki vsebujejo kemijske spojine. Alternativa so lahko ekološka čistila, ki jih danes dobimo na trgu in so stroju in zdravju neškodljiva. V vsakem primeru moramo upoštevati navodila in priporočila proizvajalca, da namesto čiščenja ne povzročimo škode. Nekateri proizvajalci namreč niso navdušeni nad uporabo belega kisa, saj naj bi ta poškodoval tesnilne gumijaste elemente v notranjosti stroja.