Kuhinjsko steklo ali keramične ploščice – prednosti in slabosti

Kuhinjsko steklo ali keramične ploščice

Katere so prednosti in slabosti, ki jih ponujata kuhinjsko steklo ali keramične ploščice

Ko opremljate ali obnavljate svojo kuhinjo, se vam zdi, da je najtežje odločiti, kako zaščititi stensko v svoji kuhinji. Ob tako veliki izbiri, je težko vedeti, katera stenska obloga najbolj ustreza vašemu slogu, temi in samemu domu. Dve najpogostejši vrsti, ki ju najdemo v 99% vseh kuhinj, sta keramika in steklo. Oba materiala imata dobre in slabe lastnosti, zato si poglejmo, zakaj izbrati eno ali drugo. Kaj torej izbrati, kuhinjsko steklo ali keramične ploščice?

Kuhinjsko steklo ali keramične ploščice
Kaj izbrati. kuhinjsko steklo ali keramične ploščice?

Poglejmo najprej prednosti in slabosti kuhinjskega stekla

Prilagajanje
Čeprav je steklena stenska obloga lahko nekoliko dražja,  omogoča pa neskončne možnosti prilagajanja.

Higiena
Ne obstaja noben bolj higienski material za kuhinjo, kot je steklo. Po potrebi ga lahko tudi preprosto obrišete z razkužilom. Ni nobenih odvečnih spojev, fug ali razpok, za čistočo katerih bi bilo potrebno  skrbeti in nikoli ne bo na kuhinjski steni videti ostankov vode in maščobe.

Oblikovanje
S steklom lahko narediš karkoli. Če želite mavrico nad pomivalnim koritom, potem je to mogoče storiti. Lahko imate celo kolaž vseh svojih poročnih fotografij. Lahko izberete tudi navadne barve, vzorce ali slike. Omejitev je samo vaša domišljija

Hitra izvedba
Kuhinjsko steklo lahko naročite, izdelate in namestite v nekaj dneh. Ni čakanja na mojstra, da se posuši lepilo in fuge. Monterji pridejo z že pripravljenim kuhinjskim steklom in ga hitro in enostavno namestijo.

Slabosti steklene stenske obloge

Cena
Začetni strošek stekla bo sicer nekoliko višji, vzdrževanje stekla pa praktično ne povzroča nobenih stroškov.

Prevelika možnost izbire

Nekateri tega sicer ne vidijo, kot nekaj negativnega, toda ob tako široki izbiri, se je skoraj nemogoče odločiti, kaj izbrati.

Lastna montaža
Čeprav boste morda lahko sami namestili keramične ploščice, ni priporočljivo, da to storite tudi s steklom. Za namestitev steklene stenske obloge boste verjetno potrebovali posebno opremo, kakršno koli poseganje ali poškodbe, pa bo razveljavilo garancijo.

Pa poglejmo še prednosti keramičnih ploščic

Prednosti

Keramične ploščice so vsestranski način, da na hitro in relativno enostavno, spremenite svoj stil kuhinje. S ploščicami lahko drastično spremenite videz svoje kuhinje, zato si oglejmo nekaj prednosti in slabosti.

Vsestranskost
Kot omenjeno, lahko s ploščicami spremenimo videz, pri čemer lahko izbiramo poljubno barva, velikost, vzorec in obliko. Na voljo je praktično neskončna ponudba, keramične ploščice pa je mogoče uporabiti tudi v številne druge namene.

Barva
Ploščice so na voljo v ogromno barvah in jih lahko prilagodite barvi svoje kuhinje.

Cena
Ploščice so lahko precej stroškovno ugodnejše. Na voljo je veliko trgovin, kjer jih prodajajo.

Slabosti keramičnih ploščic

Čistoča
Fuge so pri keramičnih ploščicah neizogibne. In prav fuge so lahko precej nehigienske, če jih redno ne čistimo. Odstranjevanje maščob in olj iz fugirne mase je praktično nemogoče, zato so lahko videti umazano in star, četudi to niso.

Cena
Čeprav so stroški namestitve keramičnih ploščic lahko precej nizki, lahko stroški dobrega, kvalificiranega keramičarja, včasih presenetijo vaš proračun. Slabo vzdrževanje pomeni, da se boste morda morali, da se znebite maščobe, fuge kmalu prenoviti.

Vas zanima opremljanje prostora z vgradno omaro?