Katera kartica za fotoaparat je najbolj primerna?

Ni ga fotografa, ki bi si želel, da se mu na fotoaparatu prikaže obvestilo o polnem pomnilniku. Da se vam slednje med snemanjem fotografij ne bo zgodilo, smo vam tokratnem članku podali nekaj koristnih napotkov, pri odločitvi o tem katera sd kartica za fotoaparat je najbolj primerna.

Torej na kaj biti pazljiv pri odločanju o tem, katera je idealna pomnilniška kartica za fotoaparat?

1.) Amaterska ali profesionalna fotografija?

Pri iskanju idealne spominske kartice, je veliko odvisno od tega ali se ukvarjate z amatersko ali profesionalno fotografijo.

V primeru če ste na amaterski fotograf, je najprimernejše, da se osredotočite na kapacitete kartic, saj je večina današnjih pomnilniških kartic dovolj hitrih za povprečne fotoaparate, medtem ko bodo strokovnjaki brez izgub v ločljivosti in hiter prenos zbirke fotografij, potrebovali najvišje hitrosti kartic.

2.) Poskrbite da imate adapter za SD

Ne glede na to ali imate starejši ali novejši fotoaparat, večina fotoaparatov še vedno podpira vmesnik SD (in ne microSD), kar pomeni, da boste za uporabo micro SD kartice potrebovali pretvornik-adapter, ki je ponavadi priložen bodisi kartici bodisi fotoaparatu, tako da brez skrbi. Pri tem je potrebno poudariti, da z uporabo adapterjev microSD ne izgubljate na kakovosti in hitrosti pisanja.

Če imate bolj kompakten ali mobilen fotoaparat (npr. GoPro ipd), ima ta podporo za režo micro SD, zato adapterja ne potrebujete.

 

Ponavadi kartica za fotoaparat potrebuje dodaten adapter ki pretvori microsd v sd
Slika 1: Kartica za fotoaparat ima ponavadi priložen dodaten adapter, ki pretvori microsd v sd.

3.) Za fotoaparat je najbolje izbrati najvišjo hitrost

Ustrezna hitrost kartice je odvisna tudi od tega fotografije kakšnih ločljivosti boste shranjevali in pa iščete kartico za fotografije ali tudi za snemanje filmov?

Vse kartice imajo hitrostno oceno, ki daje informacije o njihovi hitrosti branja ter pisanja. Pri izbiri kartice za fotoaparat morate izbrati ustrezno hitrost, ki jo podpira vaš fotoaparat. V kolikor s fotoaparatom želite snemati fotografije izjemnih ločljivosti ali filme v ločljivosti FullHD – 1080p, je pomembno, da ima kartica oznako Class 10. Če ima kartica dodatno oznako UHS, je hitrost zapisovanja kartice še višja, zato je slednje še boljše.

POZOR: V primeru, da se odločite za izbiro nižjega hitrostnega razreda, s tem tvegate, da hitrost zapisovanja podatkov kartice ne bo zadostovala vašim potrebam in lahko da bo posneta ločljivost fotografije nižja kot je pričakovana.

4.) Snemanje filmov zahteva večjo kakovost, kot fotografija

Pri izbiri sd kartice za snemanje filmov, predlagamo, da upoštevajte naslednja pravila:

  • Posnetki v ločljivosti SD  (480p) –> Hitrostni razred Class 2
  • Posnetki v ločljivosti HD (720p) –> Hitrostni razred Class 4
  • Posnetki v ločljivosti Full HD (1080p) -> Hitrostni razred Class 6 ali Class 10
  • Posnetki v ločljivosti 4K video –> Hitrostni razred Class 10 z oznako UHS1  ali UHS3

Več o oznakah hitrostnih razredov preverite tukaj:

Če vas zanima naprednejši test najhitrejših kartic za fotoaparat, vas vabimo da preberete članek na tej povezavi (v angleščini).

5.) Kapaciteta pomnilniške kartice naj bo primerna specifikacijam fotoaparata.

Če ste lastnik starejšega modela fotoaparata, je možno, da vaš fotoaparat ne podpira višjih kapacitet (ponavadi max 32 GB ali 64GB), zato pred nakupom pozorno preverite karakteristike vašega fotoaparata.

Kartica microsd32gb je ponavadi dovolj za starejše fotoaparate
Slika 2: Primer podvodnega fotoaparata na Amazonu kaže, da podpira najvišjo kapaciteto microsd32gb, kar je ponavadi dovolj za nekoliko “starejše fotoaparate”. Če v napravo vstavite kartico 64GB, ne bo imelo učinka.

6.) Za najvišje ločljivosti izberite spominske kartice priznanih proizvajalcev (Npr. SanDisk, Sony, Kingston)

S slednjim se sicer mnogi ne strinjajo a z nakupom znanih znamk spominskih kartic, bodo naše fotografije skoraj zagotovo “bolj na varnem”. Seveda je treba biti pozoren izvor kartic saj je veliko kartic na prodajnih policah “kitajski duplikat”.

Več o tem kako ugotoviti, ali je kartica ponarejena lahko preverite tukaj:


V tokratnem članku smo vam na kratko predstavili karakteristike na katere morate biti pozorni, da boste izbrali najprimernejšo kartico za vaš fotoaparat. Poskušajte izbrati zanesljivo Micro SD kartico z največjo hitrostjo in kapaciteto, ki jo vaša naprava podpira in ne boste razočarani.