Kapljice za oči: katere izbrati?

Kapljice za oči so eden izmed najpogostejših preparatov, ki jih v primeru težav z očmi predpišejo zdravniki. Številne izdelke lahko kupite v lekarni tudi brez recepta. Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu kapljic? Katere kapljice kupiti pri specifičnih težavah z očmi? Berite dalje za podrobnosti.

očem koristijo kapljice za oči

Ob katerih težavah pomagajo kapljice?

Veliko je težav z očmi, ki jih lahko rešijo kapljice za oči. Seveda je od specifične težave odvisno, katere kapljice vam bo zdravnik predpisal ali vam jih bodo svetovali v lekarni brez recepta. To so najpogostejše težave, zaradi katerih vam bo zdravnik kot zdravilo predpisal kapljice za oči:

Konjunktivitis: po domače bolezni ponavadi pravimo vnete oči. Obstajata 2 tipa obolenja, in sicer virusno ali bakterijsko. Virusno povzročajo virusi in se ponavadi reši samo od sebe v dveh tednih, pri bakterijskem pa je ponavadi treba poseči po protibakterijskih kapljicah, ki vam jih predpiše osebni zdravnik.

Karatitis: gre za vnetje roženice, pri katerem je uporaba kapljic odvisna od vzroka za vnetje (predolgo nošenje kontaktnih leč ipd.). Ponavadi težavo odpravijo protibakterijske kapljice za oči, pri hujših primerih pa vam bo zdravnik predpisal močnejše antibiotike.

Glavkom: glavkom povezujemo s povišanim očesnim pritiskom, kar lahko povzroči poškodbe očesnega živca in v skrajnem primeru slepoto. V zgodnjih fazah bolezni specialist predpiše antiglavkomske kapljice. Gre za posebne kapljice za znižanje očesnega pritiska, ki vsebujejo konzervanse. Podrobnosti o bolezni lahko preberite na mojeoko.si, kjer pišejo tudi o tem, kako antiglavkomske kapljice lahko povzročijo suhe oči.

Operacija oči (laserska proti dioptriji ali za odstranitev sive mrene): pred operacijo zdravniki pogosto predpišejo umetne solze zaradi čim boljše priprave očesne površine na poseg. Pred operacijo v oči dajo posebne kapljice za lokalno anestezijo. Po operaciji pa spet priporočajo umetne solze, da bi se izognili občutku suhih oči po posegu, ki se pojavi v večini primerov.

V teh primerih si lahko priskrbite kapljice v lekarni sami, brez recepta:

Suhe oči: suhe oči so bolezen, ki si jo v veliki meri pridelamo s sodobnim načinom življenja. Dolge ure za računalniškimi zasloni, jemanje določenih zdravil, različne bolezni in zadrževanje v suhih prostorih (zlasti pozimi) terjajo svoj davek. Kapljice za oči oz. umetne solze so najprimernejša rešitev za to težavo. Če pa imate boleče oči in težave, ki jih umetne solze ne rešijo, vam svetujemo, da obiščete zdravnika, ki bo opravil preglede in vam morda predpisal protivnetne kapljice.

Očesne alergije: pri očesnih alergijah, ki se kažejo s srbenjem, solzenjem, izcedkom in pekočim občutkom, ponavadi malce omilijo težave umetne solze. Morda pa boste morali poseči po kapljicah, ki so v lekarnah na voljo kot zdravilo: npr. antihistaminiki in dekongestivi.

Vlaženje očesne površine pri uporabi kontaktnih leč: kapljice so vam lahko v veliko pomoč, če pri nošenju kontaktnih leč pogosto občutite nelagodje in neprijeten občutek. Bodite pozorni, da izberete izdelek, ki je primeren za uporabo s kontaktnimi lečami, sicer lahko pride celo do razbarvanja leč in sprememb v velikosti. Vsekakor so za od leč utrujene oči najboljše kapljice brez konzervansov.

Kapljice s konzervansi ali brez njih?

V 50. letih prejšnjega stoletja so proizvajalci odkrili, da konzervansi pripravke za oči varujejo pred namnožitvijo bakterij, in od takrat so jih dolga leta uporabljali. S tem so podaljšali uporabnost izdelkov tudi do tri mesece in dosegli, da so potrošniki izdelke videli kot varne in ustrezne za uporabo. A žal se je sčasoma izkazalo, da konzervansi niso tako varni, kot se je sprva zdelo. Raziskave so pokazale, da povzročajo okvare celic na očesni površini in ostalih očesnih strukturah, kar lahko pripelje do občutka suhih oči.

V vsakem primeru so najustreznejša izbira kapljice za oči oz. umetne solze brez konzervansov, ki vsebujejo le snovi, ki so za očesno površino varne.

Nasveti za uporabo kapljic za oči

 • Vse kapljice za oči morajo biti med uporabo sterilne. Pred uporabo preverite vsebnik in se prepričajte, da je tesnilo nepoškodovano.
 • Ne dovolite, da se aplikator dotakne površine vašega očesa ali česar koli drugega. To je ključno pri kapljicah za oko brez konzervansov.
 • Če uporabljate dve ali več različnih vrst kapljic, jih ne uporabljajte skupaj. Uporabite eno, počakajte 5 minut in uporabite drugo.
 • Uporabljajte jih le po navodilih zdravnika ali v skladu z etiketo.
 • Zavrzite jih takoj, ko preteče rok uporabnosti.

kapljice za oči in vkapavanje

Postopek vkapavanja kapljic

 1. Pred uporabo kapljic za oči si umijte roke z milom in toplo vodo. Posušite jih s čisto brisačo.
 2. Odprite plastenko in pri tem pazite, da se ne dotaknete vrha plastenke.
 3. Glavo nagnite nazaj in poglejte navzgor.
 4. S prstom nežno povlečite spodnjo veko navzdol, da ustvarite prostor med veko in očesom, da ustvarite tako imenovano veznično vrečko.
 5. V prostor med veko in očesom kapnite 1 kapljico. Pri tem pazite, da ne pride do stika med vrhom plastenke in veko ali očesom.
 6. Zaprite oko in s prstom nežno pritisnite v kotiček očesa.
 7. Če morate v oko vkapati več različnih kapljic, počakajte približno 5 minut po prvem zdravilu, preden uporabite drugo.
 8. Po vsaki uporabi plastenko skrbno zaprite.

Priljubljene kapljice na slovenskem tržišču

V nadaljevanju navajamo nekaj najpriljubljenejših proizvodov za vlaženje očesne površine v Sloveniji.

 • Systane, Systane Ultra kapljice za oči: Imajo daljšo obstojnost v solznem filmu in zato redkejše odmerjanje (do 5-krat na dan). Prednost je tudi v daljšem roku uporabe po prvem odprtju.
 • Thealoz Duo: vsebujejo trehalozo in hialuronsko kislino kot vlažilec.
 • GenTeal HA kapljice za oči ima dodan vlažilec hialuronsko kislino.
 • VisMed kapljice za oči imajo dodan vlažilec hialuronsko kislino. Vis Med brez konzervansov je pripravljen v enoodmernih vialah za monoodmerjanje.
 • Visine Tired Eyes vsebuje polisaharid semena tamarinde 0,5%.
 • Visine Tired Eyes Sensitive vsebuje polisaharid semena tamarinde 0,5%.
 • Visine Dry Eyes vsebuje srednjeverižne trigliceride, karbomer, povidon.
 • Visine Intensive vsebuje polisaharid semena tamarinde 1,0%.
 • Tears Again ima poseben sistem za aplikacijo v obliki aerosola.

kapljice za oči in nakup v lekarni

Katere kapljice so najbolj priljubljene na Hrvaškem?

Tudi na Hrvaškem so kapljice za oči zelo priljubljene za lajšanje najrazličnejših težav. Lahko pomagajo celo pri bolečini v očeh, ali bolu u oku, o čemer lahko več preberete na tej zanimivi povezavi, če nas spremljate s Hrvaške. Osredotočili se bomo na umetne solze za vlaženje očesne površine. To je le nekaj od priljubljenih proizvodov:

 • Systane kapi za oči: uporabljajo jih lahko tudi tisti, ki nosijo kontaktne leče.
 • Kapi za oči Thealoz Duo: vsebujejo trehalozo in hialuronsko kislino; konzervansi so odsotni.
 • Blink umjetne suze: uporabne so tudi z vstavljenimi lečami.
 • Vizol S kapi za vlaženje oka: vsebujejo hialuronsko kislino.
 • Optive umjetne suze: nudijo dvakratno delovanje, primerne so tudi za blaženje alergije.
 • Artelac kapi za vlaženje oka: nudijo dolgotrajno zaščito in aktivno delujejo na vse tri sloje solznega filma.