Kaj mislimo, ko rečemo, da je nekaj retro?

Retro stil se vrača v obdobje 50-ih, pa tja do 70-ih let. A danes ga kombiniramo z modernostjo. Vsaj, ko govorimo o notranji opremi stanovanj. Če nam je blizu retro slog, potem nam bo prav prišel kakšen kos pohištva naših staršev, ki ga mogoče malce poživimo z novo barvo, mu dodamo nekaj leska in postavimo na mesto. 

Omare, stoli, kredence, fotelji, pa tudi rože! Recimo monstere. Naše stare mame so jih imele polno. Potem so za nekaj časa poniknile. In danes? Spet moderne! Zlahka si predstavljate lakiran predalnik na nogicah ali komodo za televizor ali gramofon v družbi monstere. 

 

retro-stil-monstera

 

Nadvse prepoznavni so tudi fotelji. Enobarvni ali pisani, oblečeni v pisane vzorce, rožnate ali raznoraznih geometrijskih vzorcev. Tudi sicer se retro slog ponaša z zanimivimi kombinacijami barv.

 

Retro barve – živahne, polne življenja

 

Barve so zaznamovale 70-leta. Živahne barve. Vsepovsod. Nič narobe, če je stena oranžna in kavč zelen. Pisala so se leta živahnosti. V vseh prostorih, pa tudi na ulici. 

Rdeča, živo roza, skoraj fluorescentno zelena, modra, črna, oranžna, bela … Barve, ki se med seboj kombinirajo, četudi se zdi, da na prvi pogled nimajo nič skupnega in jih danes zagotovo ne bi kombinirali skupaj. 

 

retro-barve

 

Takšne barve danes zaznamujejo tudi pridih suhega cvetja, ki je postal nov trend dekoriranja stanovanj in se, vsaj v nekaterih primerih povezuje z retro slogom. Če ne zaradi drugega, zagotovo zato, ker imata tako retro stil kot suhe rože nosita sporočilnost večnosti.

Ena izmed suhih rož, ki je prevzela svet današnjih dni je pampaška trava.

 

Pampaška trava v retro odtenkih

 

Pampaška trava je visoka trajnica, s prelepimi snopi, ki služijo tako kot zunanja in notranja dekoracija. 

 

Z lahkoto jo lahko vzgojite kar pred svojim domom – in čeprav jo ponekod smatrajo za zelo invazivno rastlino, se pri nas, če jo boste jeseni pravilno porezali, ne bo razrasla po celotni okolici vaše hiše. 

Najbolj poznana različica retro trave je tista v nevtralno rjavi barvi – a tudi pred vašo hišo lahko raste retro roza različica pampaške trave. 

Kot rečeno, pa je danes pampaška trava postala popularna kot dekorativni dodatek doma. Ta unikatna lepotica bo v vašem stanovanju izgledala fantastično! Še posebej, če boste v stanovanju kombinirali moderen, minimalističen in retro stil. Povem vam – to je zmagovalna kombinacija, ki bo požela vrsto navdušenih komentarjev.

 

pampaska-trava

 

In ker so barve sestavni del retro stila, boste danes našli suho pampaško travo tudi v živahni roza in retro vijola barvi. Drzno in všečno, kajne? 

 

Dekoracija stanovanj v retro stilu

 

retro-dekoracija

 

Če boste stanovanje opremili z živobarvnimi plakati takratnih vsebin, boste že dosegli maksimalen učinek retro sloga 70-let.  

Stenske dekoracije z abstraktnimi vzorci. Vzorci na tepetah, posteljnini, zavesah. Vse to retro stil. Pa zanimive luči, svetilke in podobno. Pa blazine živih barv. Veliko blazin. Danes bi rekli, da so to nore kombinacije, a so nam vendar tako všeč, da smo jih vrnili nazaj v moderen čas. Spet smo se zaljubili v barve, v življenje. 

Retro je postal tako in, da so ga ponotranjila številna podjetja na področju notranjega opremljanja. Spremlja pa nas tudi v grafičnem in modnem svetu.