Tudi vi se lahko znebite predsodkov vožnje z električnim kolesom

Še vedno, mnogi ob misli na to, da bi se vozili z električnim kolesom pomislijo na to, da je to za tiste, ki se jim ne ljubi ali pa si rečejo, ko bom starejši in bom potreboval pomoč, zaenkrat moram kolesariti aktivno. Poglejmo si od bližje prednosti vožnje z električnim kolesom in predvsem to, ali gre le za predsodek ali ne.

Električno kolo je za tiste, ki se jim ne ljubi goniti

Če bi bilo tako, da pedal ne bi bilo treba poganjati, potem se električno kolo ne bi imenovalo kolo, ampak motor. Torej, na električnem kolesu, da ne bo pomote, je treba goniti, z ali brez električne pomoči. Če imate električno pomoč izključeno, boste kolo poganjali povsem sami, kot na klasičnem kolesu, če boste vklopili električno pomoč, vam bo motor pomagal točno toliko, kolikor pomoči mu boste določili vi, lahko čisto malo, ali pa zelo veliko. To je odvisno od vaše volje, želje. Četudi boste vključili električno pomoč, boste morali pedala potiskati sami, kolo vam bo samo v dodatno pomoč. Torej telo je v vsakem primeru aktivno. To pa je pomembno iz vidika fizičnega kot psihičnega zdravja, saj vemo, da je kolesarjenje priporočljiva vsakodnevna fizična aktivnost. Električno kolo torej ni podpora za lenobo, ampak podpora takrat, ko si to človek želi in ko potrebuje.

Še posebej je električna pomoč zelo zaželjena pri ljudeh, ki svojega srčnega pulza ne smejo dvigniti previsoko. Ker vemo, da je kolesarjenje izredno priporočljiva in prijazna oblika aktivnosti, se lahko ljudje s takšnimi zdravniškimi priporočili s pomočjo električnega kolesa začno voziti s kolesom brez skrbi. Namesto, da koristijo javni prevoz ali celo avtomobil, se preprosto usedejo na svojega električnega dvo-konjička in se odpravijo v službo, po nakupih, na raziskovanje podeželja, na obisk k prijateljem, skratka, kamorkoli si to zaželijo.

Električno kolo bom imel, ko bom starejši

Definitivno predsodek številka dva! Zakaj bi čakali na zrelejša leta, če lahko sladkosti vožnje z električnim kolesom privoščite že sedaj. Še posebej, če si privoščite mestno električno kolo, na katerem sedite pokonci, imate odličen razgled okoli sebe, zadaj ali spredaj pa v nameščenih košarah ali torbah brez občutka dodatne teže prevažate svoje stvari. Da ne govorimo o mladih starših, ki v vrtce vozijo svoje otroke s kolesi. Poleg sebe, morajo premagovati dodatnih 12-30 kg, odvisno od starosti otroka, poleg tega še torbo za v službo in nazaj grede nakup v trgovini. Pomislite, Koliko lažje in ljubše bi bilo, če bi vam pri tem pomagal električni motor, nameščen na vašem električnem kolesu. Ja, ne čakajte na zrelejša leta, izkoristite prednosti električnega kolesa že danes. Če dodamo še to, da se mestno električno kolo v kolesarski trgovini v Ljubljani dobi že od 1.199 €, če prevedemo v nakup na obroke, recimo na 48 mesecev odplačevanja to pomeni le 28,68 € mesečno. Izračun je informativen, pripravljen na osnovi današnje Leanpay ponudbe za zgoraj navedeni znesek.

Poglejmo še primer vožnje z električnim kolesom v službo

Recimo, da se danes vozite v službo z avtomobilom, saj ste od službe oddaljeni 5 kilometrov. Če bi vsako jutro teh 5 kilometrov prevozili, vmes prebrodili še mini klanec, je verjetno, da bi v službo prispeli pregreti, morda celo rahlo preznojeni. in to je glavni razlog, zakaj se raje vozite z avtom, ne s kolesom, drži? Sedaj pa si predstavljate, da si privoščite idealno mestno kolo Newbike, kot je recimo električno kolo Puch Folk, za katerega smo že zgoraj omenjali, Koliko vas stane. Zadaj namestite nepremočljivo torbo, kamor shranite prenosni računalnik, beležko, torbico, malice itd. in se proti službi torej odpravite z električnim kolesom. Že na ravnini si vklopite električno pomoč, ne zato, ker jo nujno potrebujete, ampak predvsem zato, da se ne bi preveč ogreli. In prispete do vašega mini klanca, kjer dodate še nekaj električne pomoči. Pred vami je le še vaša služba in zavoljo koriščenja električne pomoči, boste tja prispeli spočiti, nepreznojeni, pripravljeni na delo – takoj. Ne samo zato, ker ste se pripeljali direktno pred vhod službe ampak predvsem zato, ker ste na poti do službe že prišli v stik z naravo, doživeli vetrič na svojem obrazu, se nadihali upamo, da svežega zraka, vmes morda ustavili v vaši najljubši pekarni. In še najlepše ob vsem tem je, da vas po koncu službe čaka enaka pot domov, pot, na Kateri boste že pred prihodom domov lahko odložili službene skrbi in stress, saj vemo, da je telesna aktivnost najidealnejša oblika sprostitve po stresu. Domov boste vstopili nasmejani, zadovoljni, da ste danes že okusili dobrote narave in aktivnega načina življenja. Če k temu dodamo še to, da ste okolju prijazni, da za svojo pot v službo koristite trajnostno mobilno prevozno sredstvo, vam lahko izrazimo  velik poklon.

In kaj bi počeli z električnim kolesom preko vikenda?

Odpravili se boste po nakupih, v trgovine, na trg, kamor želite. V veliko košaro, ki jo boste namestili spredaj ali na prtljažnik, boste odložili vse kupljeno in brez občutka dodatne teže vse lepo pripeljali domov, prebujeni, veseli, da ste za danes že naredili nekaj lepega zase. Popoldne se boste odpravili na zabavo do vaših prijateljev, ki živijo vsaj 30 kilometrov stran od vas. Pot bo za vas mala malica, tja pa boste prispeli veseli, srečni, nasmejani, niti malo utrujeni, če boste pri kolesarjenju koristili električno pomoč. V kolikor si boste pot nazaj domov zaželeli bolj aktivno, boste električno pomoč enostavno izklopili in se tako domov, po zajetni pojedini pri prijateljih vrnili športno. Odlična kombinacija. Če se strinjate, ne odlašajte več in se ne prepuščajte predsodkom, ki vas zadržujejo pred tem, da bi si že končno enkrat privoščili kakovostno, udobno mestno-potovalno električno kolo.

kolesa newbike
Kolesa Newbike – udobna praktična mestna kolesa