Nezdravljena bolezen suhih oči: kakšne so lahko posledice?

Vsaj 15 odstotkov odraslih naj bi imelo težave s suhimi očmi, kar lahko precej načne kakovost vsakdana. Lahko je reči: poskrbite za boljšo kakovost solznega filma in počutje se bo izboljšalo. Marsikdo se niti ne zaveda, da ima težave ali jih pripisuje kakšni drugi stvari, ne da bi odšel po nasvet k zdravniku. A nezdravljena bolezen suhih oči lahko ima neprijetne posledice, zato bo zdravljenje prineslo ne samo olajšanje, ampak tudi preprečilo resne zdravstvene posledice.

V nadaljevanju preverite, kakšne so lahko posledice nezdravljene bolezni suhih oči, in se poučite, kako kar najučinkoviteje zdraviti simptome.

nezdravljena bolezen suhih oči lahko povzroči velike težave

To so zapleti, če bolezni suhih oči ne zdravimo

Če se bolezen suhih oči ne zdravi, lahko pride do številnih zapletov, pri čemer lahko nekateri tudi resno ogrozijo vaš vid. Zato je pomembno, da prepoznate, da imate težave in jih čim prej naslovite. Ena od možnosti je uporaba kapljic za oči, če težave še niso prehude, sicer pa svetujemo posvet pri zdravniku, ki bo prepisal ustrezno terapijo.

Konjunktivitis

Vnetje ali okužba veznice oz. konjunktive, prozorne plasti celic, ki prekrivajo beli del vašega zrkla in notranjo stran vek, lahko povzroči rumen izcedek ter bolečino v očeh in rdeče oči.

Keratitis

Keratitis pomeni vnetje očesne roženice. Če te vrste vnetja ne zdravimo, so prizadete globlje plasti roženice, kar lahko privede do trajne izgube vida, kar je znano kot razjeda roženice. Tovrstne razjede se ponavadi zgodijo zaradi poškodb, a lahko je vzrok tudi ekstremno huda bolezen suhih oči.

Na srečo je roženične razjede mogoče zdraviti z antibiotičnimi kapljicami za oči. Zdravljenje je nujno, saj lahko sicer pride do poškodb, ki lahko povzročijo trajno izgubo vida.

Težave pri nošenju kontaktnih leč

Kontaktne leče lahko postanejo preveč suhe, če vaše oči ne proizvajajo dovolj kakovostnih solz, kar lahko povzroči draženje, občutek tujka in rdečino.

Kontaktne leče se lahko celo prilepijo na zrklo, zato lahko imate težave z odstranjevanjem. Če imate kronično bolezen suhih oči, boste kontaktne leče najverjetneje le s težavo nosili. A ni vse izgubljeno, obstajajo tudi posebne leče, ki pomagajo pri vlaženju vaših oči.

nezdravljena bolezen suhih oči je težava, če nosite kontaktne leče

Težave pri branju in vožnji

Zamegljen vid je lahko znak, da potrebujete pregled vida in očala z novo dioptrijo, lahko pa je tudi eden od simptomov bolezni suhih oči. Nezdravljena bolezen suhih oči lahko povzroči vedno hujše simptome in sčasoma se lahko zamegljen vid spremeni celo v dvojni vid.

Če se to zgodi, imate lahko precejšnje težave pri vožnji in branju. S težavo tudi opravljate svoje delovne naloge, morda nekaterih sploh ne morete.

Občutljivost na svetlobo

Če imate suhe oči, morda s težavo gledate proti svetlobi, kar je odvisno od stopnje resnosti suhih oči pri vas. To so zgodi zaradi fotofobije ali občutljivosti na svetlobo, ki je lahko posledica suhih oči. Nezdravljena bolezen suhih oči vas lahko v kombinaciji s fotofobijo prisili v nenehno napenjanje oči, zlasti če veliko delate pred ekranom ali se zadržujete zunaj. V tem primeru morajo sončna očala postati vaša obvezna oprema.

Depresija

V neki raziskavi iz leta 2015, objavljeni v znanstveni reviji Cornea, je sodelovalo več kot 6000 žensk z namenom ugotoviti, ali obstaja povezava med boleznijo suhih oči in depresijo.

Znanstveniki so odkrili, da ženske ki se borijo s simptomi suhih oči, večkrat občutijo nihanja v razpoloženju, tesnobo in psihološki stres.

Čeprav znanstvenikom povezava ni povsem jasna, je nekaj gotovo. Antidepresivi, ki se predpisujejo proti depresivnemu počutju, lahko negativno vplivajo na oči, saj vplivajo na stopnjo vlažnosti v očeh. Hkrati pa ne smemo zanemariti vpliva, ki ga ima nezdravljena bolezen suhih oči na počutje. S suhimi očmi ste lahko precej omejeni in prikrajšani za številne dejavnosti, kar vodi v tesnobo, melanholijo in umik od ljudi.

Glavoboli

Znanstveniki domnevajo, da obstaja povezava med glavoboli in suhimi očmi, a potrebne bodo še nadaljnje raziskave, da bo ta popolnoma jasna.

V študiji z več kot 72.000 udeleženci, objavljeni v reviji JAMA Ophthalmology leta 2019, so ugotovili, da med ljudmi, ki jih mučijo migrene, obstaja večja verjetnost, da bodo imeli težave s suhimi očmi.

Povezava ni popolnoma jasna. Znanstveniki poudarjajo, da pomembno vlogo pri nadaljnjem raziskovanju gotovo igrata dva parametra: ženski spol in staranje.

Nezdravljena bolezen suhih oči: zdravljenje je lahko preprosto

Najbolj razširjena prva pomoč pri težavah s suhimi očmi so brez dvoma kapljice za suhe oči. Pri uporabi kapljic je treba biti dosleden – uporabljajte jih po potrebi, a tudi če simptomov trenutno ne občutite, saj lahko delujejo kot preventiva.

Ko izbirate kapljice za oči, bodite pozorni na njihove sestavine. Pomembno je, da so brez vsebnosti konzervansov, saj lahko ti očesno površino še dodatno razdražijo. Konzervansi se očesnim pripravkom dodajajo zaradi zagotavljanja neoporečnosti in preprečevanja kontaminacije z mikrobi, a lahko neugodno vplivajo na simptome bolezni suhih oči.

nezdravljena bolezen suhih oči in kapljice za oči

V lekarnah je na voljo pisana ponudba različnih proizvajalcev, na vas pa je, da ugotovite, kateri proizvod vam najbolj ustreza. Precej bo pomagalo tudi, če v lekarni natančno opišete svoje simptome. Iz pripovedi bo lahko farmacevt oz. farmacevtka precej dobro razbrala, kakšne kapljice bi bile za vas najbolj primerne.

Zavedati se morate, da lahko nezdravljena bolezen suhih oči povzroči zaplete za zdravje oči. Prvi korak na poti k boljšemu počutju naj bo ugotoviti vzrok simptomov suhih oči in zdravljenje, o čemer vam lahko več svetuje vaš zdravnik. Če so simptomi bolezni pri vas hudi, bo zdravnik morda predpisal antibiotično terapijo ali zdravljenje s kortikosteroidi.