Kolagen za lase – Kaj priporočajo strokovnjaki

Kolagen za lase in prvi znaki pomanjkanja

Kolagen za lase vpliva tudi na sintezo keratina

S kolagenom do sijočih in močnih las

Kolagen za lase vpliva na poškodovane lasne folikle

Kolagen za lase preprečuje tanjšanje las

Kolagen za lase lahko upočasni sivenje las

Kolagen za lase – katere dodane aktivne sestavine so dobre za rast las?

Verjetno vam je znano, da je kolagen lahko izredno koristen dodatek za tvojo kožo, sklepe in nohte.

Kaj pa kolagen za lase?

Veliko ljudi zamuja priložnost, da bi kolagen za lase uporabili za izboljšanje zdravja njihovih las.

Kolagen za lase namreč igra pomembno vlogo pri rasti in izgledu naših las. Prav tako pa sodeluje tudi pri sintezi keratina, ki je ključen za zdrave in sijoče lase.

Kolagen za lase in prvi znaki pomanjkanja

Krhki, suhi lasje in izpadanje las so eni izmed prvih znakov pomanjkanja kolagena v telesu.

Kolagen za lase in znaki pomanjkanja na koži

Tako pri moških kot pri ženskah začne raven kolagena v telesu po 25. letu drastično upadati. Prvi znaki poleg redčenja las vključujejo še:

 • sivo, upadlo in postarano kožo
 • vidne gube
 • bolečine v sklepih
 • lomljive in tanke nohte

Poleg tega lahko dejavniki, kot so:

 • UV svetloba
 • prehrana bogata z enostavnimi sladkorji
 • kajenje
 • avtoimunske bolezni in genetika

še pospešijo upad kolagena v telesu.

Zakaj?

Kolagen za lase je namreč najbolj zastopana beljakovina v našem telesu, predstavlja kar med 25 in 30 % vseh beljakovin v telesu. Najdemo ga v hrustancu, koži, zobeh, laseh, nohtih,..

Lahko bi rekli, da deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj. Lastnost kolagena je velika natezna trdnost. Skupaj s keratinom in elastinom namreč vpliva na čvrstost in elastičnost kože, ter ji daje strukturo.

Zgradba kolagena za lase

Sestavljen je iz posameznih aminokislin, kot so glicin, prolin in hidroksiprolin. Več o tem zakaj je to pomembno, v nadaljevanju.

Poznamo kar 16 vrst kolagena, 80-90 % kolagena v telesu pa predstavljajo tipi I, II in III. Najbolj zastopan kolagen v telesu je kolagen tipa I.

Kolagen za lase = Kolagen tip I

Saj je ravno ta najbolj zaslužen za lepe lase, nohte in kožo. Najboljši kolagen je kolagen ribjega izvora, saj vsebuje največ kolagena tipa I.

Kolagen za lase vpliva tudi na sintezo keratina

Ste vedeli, da kolagen za lase vpliva na sintezo keratina? Ja res je.

Kaj pa je keratin?

Keratin je kompleksnejša beljakovina, ki predstavlja kar 80 % naših las. Najdemo pa ga tudi v koži, nohtih in zobeh.

Keratin najdete v mnogih izdelkih kot so olja, šamponi, balzami in maske za lase.

Keratin deluje tako, da zgladi celice, ki se prekrivajo in tvorijo pramene las. Teoretično plasti celic, imenovane lasna povrhnjica, absorbirajo keratin, zato so lasje videti bolj polni in sijoči.

Kakšno vlogo pa ima pri vsem tem kolagen (za lase)?

Že prej smo omenili, da je kolagen za lase sestavljen iz aminokislin. Ostanki teh aminokislin pa tvorijo tri alfa verige, ki si jih lahko predstavljamo kot sestavljanko, kjer imamo namesto sličic različne aminokisline.

Več trojnih vijačnic se nato poveže med seboj in tvorijo kolagenske fibrile. Eno vijačnico sestavlja blizu 1000 glicinov, 250 prolinov in 300 hidroksiprolinov. Telo lahko sintetizira ključni aminokislini glicin in prolin, vendar so za sintezo kolagena potrebne ogromne količine obeh aminokislin.

Telo tako z uživanjem prehranskih dopolnil dobi veliko prolina, s katerim lahko ustvari keratin. Zato naj bi uživanje kolagena, bogatega s prolinom, telesu zagotovilo gradnike, ki jih potrebuje za ustvarjanje las.

Kolagen shot

Ena izmed najpomembnejših aminokislin za tvorbo keratina pa je tudi cistein.

Res je, da z vnosom kolagena telesu vsekakor zagotovimo gradnike za tvorbo lastnega kolagena. Vendar pa kolagen ne spada med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da ne vsebuje vseh aminokislin.

Cistein ne spada med esencialne aminokisline, kar pomeni, da ga je našo telo sposobno proizvesti samo. Tu pa nastopi MSM.

Cistein je namreč značilen po tem, da vsebuje v svoji strukturi žveplo, MSM pa predstavlja vir tega žvepla. Torej za tvorbo keratina, ki gradi nohte, kožo in lase je potreben cistein, za tvorbo cisteina pa je potrebno žveplo, ki ga dobimo iz MSMja.

Zato je dobro, da kolagen za lase vsebuje tudi MSM, saj dopolnjuje delovanje kolagena.1

S kolagenom do sijočih in močnih las

Kolagen za lase deluje tako, da preprečuje cepljenje las, pospeši rast las, jih naredi bolj močne in goste. Ko so zaloge kolagena v telesu polne, postanejo lasje:

 • daljši,
 • bolj gosti,
 • sijoči,
 • bolj zdravi

Poleg tega, jemanje prehranskih dodatkov s kolagenom dokazano učvrsti našo kožo, zmanjša pojav gubic ter vpliva tudi na gibljivost sklepov in lomljivost nohtov.

Kolagen za lase vpliva na poškodovane lasne folikle

Dokazano je, da ima kolagen za lase lahko antioksidativne učinke. In sicer, preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov. Prosti radikali so najbolj poznani po tem, da povzročajo oksidativni stres in s tem tudi fotostaranje.

So spojine, ki nastanejo v telesu zaradi stresa, onesnaževalcev zraka, kajenja, slabe prehrane, alkohola in drugih vplivov okolja.

Raziskave pa kažejo, da lahko prosti radikali poškodujejo tudi lasne folikle. Ker se s staranjem obramba telesa pred prostimi radikali zmanjšuje, so starejši odrasli še posebej dovzetni za poškodbe las.

Za boj proti prostim radikalom in zdrave lase telo potrebuje antioksidante.

Več študij je dokazalo, da ima kolagen za lase , ki je pridobljen iz ribjih lusk, lahko celo večji kot učinki polifenolov v zelenem čaju.2

Kolagen za lase preprečuje tanjšanje las

Če niste vedeli, pod kožo prištevamo tudi lase, saj se v dermisu nahaja korenina vsake posamezne dlake. Kožo sestavlja 70 % dermisa, ki je zelo odvisen od kolagena.

Kolagen je namreč glavna beljakovina, ki jo najdemo v ekstracelularnem matriksu kože, skupaj z elastinom in hialuronsko kislino. Kolagen prispeva zlasti k elastičnosti in trdnosti dermisa.

Kolagen za lase v procesu staranja upada, naši lasje sčasoma postanejo tanjši. Saj telo s starostjo vse manj učinkovito proizvaja kolagen in obnavlja celice v dermisu.

Zato lahko uživanje hidroliziranega kolagena za lase telesu pomaga ohranjati zdravi dermis in preprečiti redčenje las.

Kolagen za lase lahko upočasni sivenje las

Kolagen za lase lahko zaradi svojih antioksidativnih lastnosti preprečuje poškodbe celic in upočasnjuje sivenje.

Na sivenje las, povezano s starostjo, v veliki meri vpliva genetika, vendar imajo lahko pomembno vlogo tudi poškodbe celic, ki proizvajajo barvo las, zaradi prostih radikalov.

S staranjem namreč začnejo celice, ki proizvajajo pigment melanin, ki daje barvo vašim lasem, naravno odmirati. Dejstvo pa je, da lahko prosti radikali, poškodujejo tudi celice, ki ustvarjajo melanin.

Teoretično lahko tako kolagen za lase pomaga preprečevati poškodbe celic. Zato lahko prepreči prezgodnjo sivenje ali upočasni starostno sivenje.

Kolagen za lase – katere dodane aktivne sestavine so dobre za rast las?

Tako kot vaša koža potrebuje veliko različnih hranil, da je videti čim bolje, tako jih potrebujejo tudi vaši lasje.

Kolagen za lase običajno ne vsebuje samo kolagena, temveč so mu dodane tudi druge aktivne sestavine. Katere od njih so najboljše za vaše lase?

 1. Vitamin C

Vitamin C lahko lasem pomaga na več načinov. Prvi je, da podpira proizvodnjo kolagena. Drugi je, da ima močno antioksidativno delovanje in se bori proti prostim radikalom. Poleg tega pa tudi pomaga telesu pri absorpciji železa, za katerega prav tako vemo, da je koristno za rast las.

 1. Cink

Cink prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, nohtov in kože. Prav tako pa nekatere študije kažejo, da igra pomembno vlogo pri sintezi kolagena za lase.

Hrana bogata s keratinom
 1. Biotin

Biotin je koencim, ki ima pomembne funkcije pri presnovi makrohranil, razgradnji esencialnih aminokislin in nastanku maščobnih kislin. Obenem prispeva k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic.

 1. MSM

Prehranska dopolnila Gaianaturelle ponujajo Kolagen shot. Ta vsebuje hidroliziran ribji kolagen za lase , MSM, hialuronsko kislino, vitamin C, B6, biotin in cink.

Popolna kombinacija s katero bote nahranili tako vaše lase, kožo, nohte in poskrbeli za gibljivost sklepov.

VIRI:

1 Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance

2 The anti-photoaging effect of antioxidant collagen peptides from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) skin is preferable to tea polyphenols and casein peptides