Kateri so glavni znaki anksioznosti?

Kateri so glavni znaki anksioznosti?

V prispevku odgovarjamo na vprašanje, kateri so glavni znaki anksioznosti. V njem najdete štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja velika večina ljudi, in sicer: kako psihično občutimo anksioznost, katerih 6 vrst anksioznih motenj poznamo, ali lahko fizični simptomi anksioznosti trajajo več dni in kako se spopasti z anksioznostjo?

kateri so glavni znaki anksioznosti

V prispevku torej preberite…

Kako psihično občutimo anksioznost?

Psihično občutje, ki ga posameznik zaznava pri anksioznosti, lahko opišemo, kot zelo neprijetno. Posameznik se v svoji notranjosti ves čas sooča s strahom, bojaznijo in zaskrbljenostjo, tovrstna občutja pa ga utrujajo, mu jemljejo energijo in moči. Dogodki in srečanja z ljudmi mu jemljejo veselje, pogum in smisel, saj življenje in vse svoje aktivnosti razume kot nekaj izjemno napornega, nekaj, kar ga že predno sploh napoči čas za njih, zelo izčrpa. Konstantni strah, ki je v njem, mu preprečuje, da bi samega sebe, svoje delo, opravke in prostočasne dejavnosti doživljal na sproščen način. Vse, kar je pred njim, mu predstavlja močno oviro in težavo, saj ga na to utruja že sama misel, kaj šele njegovo udejstvovanje. Anksioznost je čustvo, ki je umerjeno v prihodnost, kar pomeni, da nas je strah vsega, kar se bo zgodilo, pa čeprav se morda sploh nikoli ne bo zgodilo. Obstajajo različne oblike anksioznih motenj, kar pomeni, da je pri vsaki od njih, v ospredju specifični strah, ki je značilen za vsako posamezno. Ena anksiozna motnja je na primer socialna anksioznost, pri kateri gre za strah pred ljudmi, strah pred srečanjem z njimi, strah pred preživljanjem prostega časa z njimi, strah pred tem, da bi se bilo v družbi potrebno izpostaviti,…

Katerih 6 vrst anksioznih motenj poznamo?

Poznamo naslednjih 6 vrst anksioznih motenj:

  • generalizirano anksiozno motnjo
  • socialno anksioznost
  • agorafobijo
  • panične napade
  • posttravmatsko stresno motnjo
  • obsesivno kompulzivno motnjo.

Za različnimi vrstami anksioznih motenj v današnjem času trpi vedno več posameznikov. Različne strahove in zaskrbljenost doživlja pravzaprav vsaka oseba, pomembno pa je, da smo pozorni na to, če se takšno čustveno stanje pojavlja pogosto ali pa če morda traja že več tednov ali mesecev.  V primeru, da takšno stanje traja že dlje časa, lahko govorimo o eni izmed anksioznih motenj. Vse anksiozne motnje izhajajo iz anksioznosti same, kar pomeni, da je za vsako izmed anksioznih motenj značilen strah in strahu podobni občutki. Potrebno pa je vedeti, da se anksiozne motnje med seboj razlikujejo, zato je potrebno poznati njihove značilnosti. Na podlagi opisa, kaj in kako pogosto doživlja posameznik, lahko zagotovimo ustrezno pomoč za vsako posamezno vrsto. Pri pogovoru z njim, lahko celo ugotovimo, da trpi za več vrstami anksioznih motenj. Z anksioznimi motnjami se je potrebno čimprej soočiti, jih blažiti in odpraviti, saj močno kvarijo kvaliteto življenja, saj nas zaustavljajo, hromijo, povzročajo trpljenje in ne vplivajo dobro ne na fizično, ne na psihično zdravje. Pri anksioznosti in anksioznih motnjah tako lahko posežete po raznih oblikah samopomoči, ki vam anksioznost pomagajo blažiti.

Slika 1: Pri anksioznosti lahko posežete po različnih oblikah samopomoči. Kakšne vrste samopomoči obstajajo, pa si preberite na www.vlastakuster.si.

Ali lahko fizični simptomi anksioznosti trajajo več dni?

Fizični simptomi anksioznosti lahko trajajo več dni, vendar njihova jakost vmes popusti, nato pa spet naraste. Doživljamo jih kot v valovih. Posameznik anksioznost lahko občuti že takoj zjutraj, ko se zbudi, ko se pripravlja na odhod na delo,… Ker jo ves čas spremlja zaskrbljenost, jo skrbi, kako bo potekal njen dan,  ko stopi skozi vrata pisarne se počuti nelagodno, saj ima občutek, da jo sodelavci ocenjujejo, presojajo,… Vseh nalog se loteva v strahu, kar jo ovira pri kvalitetnem opravljanju njenega dela,… Obenem jo ves čas spremlja zaskrbljenost ob misli na to, kako se bodo njeni otroci znašli v aktivnostih, ki jih čakajo tisti dan,… Stalna skrb in bojazen. Ob vsem tem strahu in zaskrbljenosti, pa se pojavljajo različni fizični simptomi anksioznosti. Nekateri ljudje zaznavajo pospešeno bitje srca, bolečino v prsnem košu, tiščanje v prsih, drugi težko dihajo, imajo občutek, da se bodo zadušili. Nekateri se potijo in tresejo, jih mučijo glavoboli in migrene, morda občutijo slabost in bolečine v želodcu,… Bolj kot se občutja strahu in zaskrbljenosti povečujejo, bolj izraziti so fizični simptomi anksioznosti. Večja kot je količina stresa, s katerim se oseba srečuje v dnevu, bolj so izraziti. Fizični simptomi anksioznosti se lahko pojavijo v različnih delih dneva, lahko se ponavljajo dan za dnem, več dni zapored, lahko tudi več mesecev zapored.

Slika 2: Med fizične simptome anksioznosti spada tudi bolečina v prsih oziroma tiščanje v prsih. Kako ta občutek premagati, izveste na VlastaKuster.si.

Skrbi jo že za to, ker jo je strah vikenda, ki ga bo preživela v družbi sorodnikov in prijateljev,… Zaskrbljenost in napetost se nadaljuje, ko se vrača nazaj iz službe, ko ima v mislih popoldnaske opravke. Morda jo je strah iti v trgovino, ker se ne počuti dobro v gneči in kadar stoji v vrsti,… Strah jo je lahko hoje čez prostran odprt trg in nato vožnje do doma z avtobusom, saj se ne počuti dobro v majhnih zaprtih prostorih,…

Kako se spopasti z anksioznostjo?

Mnogi, ki trpijo za anksioznostjo, morda sploh ne vedo, da trpijo za eno od oblik anksioznih motenj, saj anksioznosti kot duševne motnje, ne poznajo. Vedo, da se v njihovi notranjosti nekaj dogaja in trpijo, ker jih ves čas spremlja strah, ki ga nikakor ne morejo odložiti. V prvi vrsti je najbolj pomembno, da se obrnete na neko zaupanja vredno osebo in ji poveste, kaj se vam dogaja. Že iz pogovora samega bo moč zaključiti, da ni dobro, da se še naprej tako mučite in da je potrebno poiskati pomoč. Življenje z anksioznostjo je zelo naporno in ko se stresne situacije vrstijo druga za drugo, lahko telo svojo preobteženost s stresom izrazi s paničnim napadom. To je vrhunec bolečine, ki jo telo nosi v sebi in prosi za pomoč. Lahko pride do enega paničnega napada, le-ti pa se lahko tudi vrstijo drug za drugim, kar vodi v nastanek panične motnje.

panična motnja

Slika 3: Pri anksioznosti lahko bolečina svoj višek izrazi s panično motnjo, pri kateri gre za ponavljajoče se napade panike. Vse o panični motnji najdete na panična motnja na VlastaKuster.si

Ko boste po pogovoru ugotovili, da potrebujete pomoč, je to že odločitev in korak k temu, da ste pripravljeni težavo odpraviti. Prej, ko boste poiskali pomoč, bolje bo za vas in tudi ni treba, da svoje telo puščate v stiski, ki potencialno lahko vodi v doživljanje paničnih napadov. Kot eno izmed oblik učinkovite in kvalitetne pomoči, naj izpostavimo EFT terapijo, o kateri vam svetujemo, da se podrobneje informirate. Njena prednost je v tem, da anksioznost za vedno odpravi iz vašega življenja.

Viri na temo “kateri so glavni znaki anksioznosti”:

1 – Signs and Symptoms of Anxiety Disorders- HealthLine