Kako si lahko pomagamo pri lajšanju bolečin v palcu?

Nasprotni palec nam omogoča toliko velikih funkcionalnih dejavnosti v življenju. Sčasoma lahko nekateri ljudje razvijejo bolečino v palcu. Ta bolečina lahko izvira iz številnih mest v palcu, najpogostejša pa je v sklepih. Ta blog bo razpravljal o nekaterih razlogih za bolečino v palcu, vajah za stabilizacijo palca, lajšanju bolečine, skupaj z možnostmi lepljenja in opornic.

Kaj pomeni, da imamo bolečino v sklepih palca?

Obstajajo trije glavni sklepi, na katere lahko vpliva uporaba in sčasoma začnejo povzročati bolečine v palcu. Najpogostejši sklep za bolečino se nahaja na dnu palca in se imenuje CMC (carpal metacarpal) sklep . Pritrdi palec na zapestje in zagotavlja obseg gibanja palca. Zaradi velike količine ponavljajoče se uporabe pri večini funkcionalnih nalog se lahko sklep sčasoma tudi obrabi in postane boleč. Druga dva sklepa v palcu sta MCP in IP sklep . Tudi ti lahko sčasoma postanejo boleči in dovzetni za poškodbe.

Bolečina v palcu, ne glede na to, ali gre za bolečino v desnem ali levem palcu, je pogost simptom osteoartritisa palca , znanega tudi kot artritis bazalnega sklepa ali CMC artritis (enako je z bolečino v rami).

Ta preprosta domača raztezanja palca in zapestja bodo pomagala ublažiti bolečino, povečati obseg gibanja ter se raztegniti in okrepiti, da bodo olajšali boleče, otekle in boleče palce, povezane z osteoartritisom palca.  Če imate oteklost, okorelost in občutljivost na dnu palca ali če so vam diagnosticirali osteoartritis palca, so te vaje za vas!

Kako olajšajte bolečino z akupresuro?

Če vas dno palca res boli, poskusite z akupresuro kot preprostim domačim zdravilom. S palcem in kazalcem nasprotne roke za 30 sekund močno pritiskajte na tkanino med palcem in kazalcem. To bo stimuliralo akupresurno točko LI 4 (debelo črevo 4), ki je znana po lajšanju bolečin.

Olajšajte bolečino v palcu z odvračanjem pozornosti

Motnja sklepov je preprost in učinkovit način za olajšanje bolečih in oteklih palcev ampak jih z fizioterapijo dobro rešujemo.

Vzemite nasprotno roko in z njo nežno primite dno bolečega palca, nato nežno povlecite, dokler ne začutite rahlega olajšanja, jo držite 30 sekund in spustite.

Kako Obseg gibanja zapestja

Ta vaja je sestavljena iz dveh delov, ki pomagata pri premikanju zapestja, vsakega naredite 10 ponovitev 3-krat na dan.

Najprej premikajte roko naprej in nazaj, kolikor je mogoče. Drugič, premikajte zapestje z ene strani na drugo, kolikor lahko brez naprezanja.

Raztezanje zapestja

Ti dve vaji bosta pomagali raztegniti mišice roke in zapestja.

Iztegnite roko z dlanjo, obrnjeno stran od sebe, z nasprotno roko nežno pritisnite prste nazaj, proti sebi, dokler ne začutite rahle napetosti; zadržite 30 sekund.

Nato usmerite prste navzdol in z nasprotno roko nežno pritiskajte prste proti sebi, dokler ne začutite rahle napetosti; zadržite 30 sekund. ADHD

Raztezanje pri iztegovanju in upogibanju zapestja

Za ta dva raztezanja uporabite trdno mizo.

S stopali trdno na tleh, z razdaljo bokov, položite roke na mizo, z dlanmi navzdol, se nagnite naprej na roke, dokler ne začutite nežnega raztezanja, in jih držite 30 sekund.

Nato položite roke na mizo z dlanmi navzgor in se ponovno nagnite naprej, dokler ne začutite nežnega raztezanja rok in zadržite 30 sekund. V kolikor se le ta ne izboljša poskusite tudi z terapijo senzorne integracije.

Pronacija in supinacija

To vajo lahko izvajate z ali brez uteži, tukaj smo uporabili kladivo za pomoč pri povečanju upora.

Držite ročaj kladiva bližje, da dobite manjši upor, in nižje po ročaju za več.

Držite kladivo, obrnite roko od dlani navzgor do dlani navzdol, zasukajte v zapestju, naredite 3 serije po 10.

Ekstenzija in fleksija zapestja

Tukaj smo uporabili pločevinko juhe, vendar lahko uporabite utež, če jo imate.

Držite pločevinko v roki z dlanjo obrnjeno navzdol in se upognite v zapestju, da dvignete pločevinko navzgor proti sebi in nato navzdol proti tlom, naredite 3 serije po 10.

Krepitev oprijema

Da bi okrepili mišice, ki vam pomagajo stisniti, zgrabiti, oprijeti ali prijeti predmete, držite žogo (teniška žogica bo delovala), stisnite jo za 3 sekunde in jo spustite, tako da naredite 3 serije po 10 ponovitev. Priporočamo tudi tehniko Bownove terapije.

Dodatne možnosti za zmanjšanje bolečine v palcu

Led/Toplota

Led z vrečko ledene vode, zavito v brisačo. To omogoča, da se ledena voda oblikuje v roko. Led za 10-15 minut za lajšanje bolečin. To lahko ponovimo nekajkrat zapored z vmesnim 30-45 minutnim odmorom. Če imate zmanjšan pretok krvi v prstih ali roki, pazite, da vas prstov ne ozebe.

Obstaja več možnosti za ogrevanje:

  • Roke namakajte v topli vodni kopeli 105-110 stopinj 10-15 minut. Pomaga lahko dodajanje Epsonove soli topli vodi.
  • Parafinske kopeli so široko dostopne na spletu ali v lokalni trgovini z lepotnimi izdelki.
  • Uporaba vtičnice za gretje.
  • Prevleko za vzglavnik napolnite s nekuhanim rižem in pogrejte v mikrovalovni pečici.

Enota TENS

Enota za transkutano električno živčno stimulacijo (TENS) je naprava na baterije, ki se lahko uporablja za lajšanje bolečin. Skozi elektrode z lepilnimi blazinicami na koži enota oddaja majhne električne impulze. Impulzi zmanjšajo sposobnost živčnega sistema za prenos bolečinskih signalov v hrbtenjačo in možgane. Enote TENS ali tecar terapija omogočajo lajšanje bolečin brez uporabe zdravil.

Distrakcija sklepov

Motnja sklepov ali nežno vlečenje palca lahko pomaga ublažiti bolečino v sklepnem prostoru. To najbolje dosežete tako, da obe roki položite za hrbet in z manj bolečo roko nežno povlečete boleči palec. Če to poveča bolečino, nehajte vleči.

Naročite se pri fizioterapevtu še danes

Bolečina v palcu je pogost simptom osteoartritisa palca, skupaj z bolečino v palcu, oteklino, manjšo močjo pri prijemanju ali stiskanju predmetov in manjšo sposobnostjo premikanja palca.

Masirajte med palcem in kazalcem, da povečate spletni prostor in povečate obseg gibanja palca. To bo sprva zelo boleče, vendar se bo sčasoma izboljšalo. Uporabite trikotno sponko za čipe kot preprost način za masažo med palcem in kazalcem. Postavitev posnetka v spletni prostor za 3-5 minut lahko pomaga zmanjšati tesnost.