Kako deluje IPTV in katere so njegove glavne prednosti

Minilo je že precej časa, odkar so IPTV storitve prisotne tudi na našem trgu. Kljub temu verjetno še vedno niste popolnoma seznanjeni z vsem, kar IPTV tehnologija sploh pomeni. Podajamo nekaj koristnih informacij, da uporabnikom na preprost način razložimo vse prednosti te tehnologije. Kaj sploh dobite, če se odločite za IPTV paket in kako deluje IPTV?

kako deluje IPTV
Kaj pomeni kratica IPTV in kako deluje IPTV?
Kako deluje IPTV?

IPTV (1) je kratica za termin “Internet Protocol Television“. V vsakdanjem jeziku jo poenostavljen imenujemo tudi preprosto “Internetna televizija”. Zahvaljujoč razvoju telekomunikacijskih tehnologij, je tudi preko telefonskih omrežij mogoče prenesti veliko količino podatkov. Večina se nas še spominja značilnega zvoka “dial-up” modema in bojazni, da bo kdo, medtem ko “surfamo” po internetu,  uporabil telefon in s tem prekinil povezavo. Seveda, takšne situacije že dolgo niso več vsakdanja praksa. Še posebej sedaj, ko ADSL (2) internet ob “surfanju”, omogoča tudi interaktivno televizijo, pretočne video vsebine, ki je na voljo na zahtevo in še veliko več.

Za IPTV, morate ob modemu, uporabiti še digitalni sprejemnik, znan tudi kot IPTV set top box. IPTV tehnologija ponuja možnost dostopa do velikega števila televizijskih kanalov, elektronskega vodiča, snemanja programov in televizije “v živo”.

Preberite še: Preproste rešitve, ki jih ponujajo IPTV set top box naprave (v primerjavi s tradicionalnimi televizijskimi sistemi)

Dovolj  “tehnikalij” in tega, kako deluje IPTV. Poglejmo še, zakaj je IPTV v bistvu neke vrste televizijski program

Popularnost IPTV tehnologije

Če obiskujete socialne mreže, ste člani internetnih strani in želite svoj prosti čas preživeti po internetu, zagotovo poznate vse čudovite serije, ki so bile posnete v produkciji ABC (3), Netflix-a (4) in nekaterih drugih. Zahvaljujoč povečanju zanimanja za IPTV, distributerji, kot je HBO (5), dosegajo dovolj velik proračun, da so lahko začeli s svojo produkcijo vsebin, ki je dostopna z IPTV sprejemnikom. Tak pristop k ustvarjanju kakovostnih in raznolikih vsebin je dosegel odličen sprejem pri uporabnikih, saj je razmerje med ceno in kakovostjo v najboljšem razmerju.

Varnost IPTV tehnologije

Ena od najpomembnejših odlik IPTV tehnologije, zraven kakovosti omrežja, je seveda tudi varnost iptv tehnolgije. V odvisnosti od tega kako so IP omrežja postavljea (jedrno omrežje, virtualizirano omrežje, lokalno, brezžično omrežje,…) ter kontrole in nadzora dostopa do omrežij, je varnost omrežja ključnega pomena za prav vsako podjetje, ki se loteva svoje t.i. digitalne transformacije. Integracija vseh podatkovnih sistemov ter napredno analitično spremljanje podatkov, mora sestavljati  informacijski sistem, kjer v varno omrežje lahko dodajamo številne nove naprave in senzorje, navodila za iptv vmesnike, ki so zraven praktične in uporabne vrednosti, še tudi varni, pa danes najdemo že vsepovsod (1, 2,..)

Dostopnost na vseh napravah

Še ena velika prednost, ki jo nudi IPTV tehnologija, je dostopnost vsebin na vseh napravah, ki jih posedujete v gospodinjstvu. Če prenesete aplikacijo, se lahko prijavite na telefonu ali tabličnem računalniku in si ogledate epizodo svoje priljubljene serije, med kuhanjem ali ko sedite na terasi. Se s sostanovalci ne morete dogovoriti o tem, kdo bo gledal TV? Noben problem. IPTV omogoča, da vsakdo v vašem domu gleda, kar želi. Na eni od naprav. Število TV programov in količine filmov in serij, ki so vam na voljo, so odvisne od tega, za kakšen paket storitev se odločite.

Glede na to, da IPTV tehnologija zahteva veliko hitrost prenosa podatkov, je hitrost storitev odvisna od števila naprav, ki so priključene na omrežje

Priporočljivo je, da imate poleg IPTV-a tudi “Smart TV“. Tudi če ga nimate, digitalni sprejemnik, ki ga dobite pri namestitvi IPTV-ja v vašem gospodinjstvu. IPTV Set Top Box poskrbi za to, da imate tudi na malo starejših TV modelih, na voljo nekaj osnovnih funkcij Smart TV-ja. Sama kakovost slike je veliko boljša, kot jo premore standardna TV tehnologija. Skupaj z IPTV Set top box napravo nove generacije, tudi vaš stari TV postane Smart TV.

Če želite gledati TV na vašem mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku, je na voljo aplikacija. Naročniški paketi običajno omogočajo tudi odloženo gledanje ali vrnitev vsebine za nekaj dni nazaj. Vse to, da ne bi bilo potrebno izpustili nobene epizode svoje priljubljene serije. IPTV Set Top Box naprave nove generacije omogočajo tudi poslušanje in gledanje priljubljenih video posnetkov preko YouTube aplikacije.